Els robatoris violents en domicilis augmenten un 78% a les comarques de Girona

Contràriament a la tendència a la baixa a Catalunya, a les comarques de Girona els robatoris tant amb violència com amb força en interior de domicilis han augmentat de forma destacable. Entre 2015 i 2016 els robatoris amb força van passar de 3150-3614, un 14,7% més, i els robatoris amb violència o intimidació van pujar un 77’78%, passant de 18 a 32 casos. En general es tracta, segons els Mossos d’Esquadra, d’un “delinqüent multi-reincident d’alta intensitat” que per la poca pena associada al tipus de fet delictiu no entra a la presó fins que acumula causes.

No obstant això, també eleven les xifres d’aquest tipus de delictes els robatoris entre clans de traficants de drogues que es assalten entre ells.

Entre els lladres estan clans de la droga que es roben marihuana uns als altres

“Els aturem, els vam lliurar al jutjat amb les proves i queden en llibertat i és tornar a començar”, lamenta el comissari en cap de la regió policial de Girona dels Mossos, Josep Milán. Al seu costat, el director general de la policia, Albert Batlle, i el director d’Interior a Girona, Albert Ballesta, han aprofitat la presentació del balanç anual per demanar un enduriment de les penes. Consideren que “no només és el dret a la propietat, sinó que per a l’espai més íntim de la nostra vida el nivell de protecció penal és baix”, ha assegurat.

Milà ha recordat que les comarques de Girona s’han convertit en els últims anys a “grans productores de marihuana”. En l’últim any els delictes contra la salut pública han augmentat un 3,54%. El 2015 es van comissar 15.344 plantes i l’any passat 28.115, un 83,2% més. El comissari assegura que “aquesta problemàtica no només genera un delicte contra la salut pública, sinó que va associada a altres fets delictius com els robatoris a interior de domicilis de grups o clans que intenten assaltar a altres que saben que tenen plantacions per robar-los la seva producció i els diners i, al final, monopolitzar d’alguna manera aquest tipus de producció “.

robatoris violents en domicilis augmenten

El comissari ha explicat que en general els robatoris en domicilis els comet un tipus de delinqüent poc especialitzat. “Surten com depredadors, a la caça, a per l’objectiu o víctima que es posi més fàcil, al final valoren aquest objectiu pel tipus de guanys que puguin obtenir ràpidament amb menor risc”, ha explicat. Aquest tipus de delinqüents poden robar tant en un domicili, com coure, com una bossa. El especialitzat és diferent, “té clars els objectius i també tota la planificació per actuar”, manté.

La marihuana està en auge. Ha augmentat la seva plantació, el seu consum, els decomissos i els delictes associats a ella. Entre l’octubre de 2013 i abril de 2015, cinc persones van morir a Catalunya de manera violenta en incidents relacionats amb aquesta substància, o bé intentaven apoderar-se de les plantes d’un tercer o en una venjança entre traficants. Les confiscacions i detencions a nivell de Catalunya s’han multiplicat per més de quatre.

Quant als delictes contra les persones, tot i que en global els fets s’han reduït un 9,66%, els abusos sexuals, -un 80%, tocamientos- han pujat un 28’77% passant de 73 a 94. també s’han incrementat les agressions sexuals en un 4,23%, passant de 71 a 74, i les estafes, bàsicament a través d’Internet, han pujat un 14’65%, passant de 3.195 el 2015 a 3.663 l’any passat. En canvi, els robatoris en empreses han disminuït entre 2015 i 2016 1 24,58% i els robatoris de metall, un 51%.

Per això els Mossos d’Esquadra han llançat una campanya incitant als veïns que viuen allunyats de les grans ciutats al fet que preparin les seves cases amb sistemes de seguretat connectats directament amb la policia. Et recomanem que busquis informació sobre com protegir la teva llar amb una alarma. Pàgines com està pots trobar opinions sobre quina és la millor alarma de seguretat per a la teva llar.