Presó per usar coloms amb verí com a esquer per matar aus rapinyaires

Els amants dels esports amb animals poden ser de vegades els principals causants de danys a la natura.

És el cas de dos practicants de la columbofília que usaven tots els mitjans al seu abast per acabar amb possibles depredadors d’aquests ocells, principalment altres aus rapinyaires, encara que per això provoquessin un mal major.

El Jutjat Penal número 3 de Granollers ha condemnat a Gabriel B.P., de 47 anys, i José G.T., de 63 anys, a 10 mesos de presó pels delictes contra la fauna protegida, de maltractament a animal i de caça amb verí.

A més no podran exercir ni ofici ni professió relacionada amb animals, ni caçar ni pescar durant tres anys. La sentència, a la qual ha tingut accés aquest diari, indica que al novembre de 2014 la Policia Local de Lliçà d’Amunt va trobar en una finca rústica de la localitat un colom comu lligat a una escala de fusta amb una corda de uns 50 metres.

L’animal estava impregnat amb una substància i tenia una càpsula de color groga, similar a les pastilles dels medicaments, lligada amb esparadrap a la pota dreta

A uns 10 metres hi havia una gàbia en un pi amb altres dos coloms amb una càpsula similar en les seves potes.

aus

La sentència remarca que tant la substància del colom solt com la que hi havia dins de les càpsules dels tres animals era un verí conegut com «pólvora negra» i que conté insecticides altament perillosos i prohibits a la Unió Europea pel risc que suposa per a la salut humana i de la resta de mamífers.

Els agents van alertar els Mossos d’Esquadra que van muntar un dispositiu de vigilància sota ordre judicial.

En els tres mesos següents van descobrir que els dos condemnats es dedicaven a posar aquests esquers vius amb verí per caçar aus de presa, ja que a la zona hi ha molta presència de rapinyaires com l’astor, l’àguila cuabarrada i l’aligot comú, que estan protegides segons la normativa espanyola de fauna silvestre.

La sentència remarca que els dos condemnats es dedicaven a la colombicultura «activitat que comporta la cria, ensinistrament i concursos de coloms comuns i consideraven a les aus rapinyaires com els principals enemics d’aquesta activitat»

El 2 de maig de 2015 van trobar a la zona forestal de Lliçà de Munt, molt a prop de la finca amb els esquers vius, dos exemplars morts després de menjar colom enverinat, per la qual cosa uns dies després es va detenir els dos columbòfils per delictes contra la fauna protegida.

En el judici, l’acusació i les defenses dels condemnats van arribar a un acord per rebaixar la petició de pena inicial de dos anys i mig de presó a 10 mesos per a cada un.

Tots dos van reconèixer haver provocat la mort de les aus rapinyaires

La Fiscalia contra Delictes de Medi Ambient de Barcelona ha expressat la seva preocupació per l’ús de productes tòxics per acabar amb espècies protegides ja que també posen en risc a la ciutadania.

CategoriesGeneral