Sacrifiquen altres 7.000 ànecs en estendre la grip aviària a sis granges

La Generalitat ha ordenat el sacrifici de més de 7.000 ànecs de sis granges de les províncies de Girona i Barcelona que van rebre animals de l’explotació de Sant Gregori (Girona), on ja s’han sacrificat més de 17.000 aus després de detectar-un focus de grip aviària.

El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha confirmat en un comunicat que el virus d’influença H5N8 del focus de l’explotació de Sant Gregori és d’alta patogenicitat, és a dir molt agressiu entre les aus, i que ha detectat la presència del virus a les 6 granges que han rebut ànecs d’aquesta explotació en els últims 30 dies.

Les sis noves granges afectades, totes elles dedicades a l’engreix d’ànecs, estan situades als municipis de Vilallonga de Ter, amb un cens de 500 ànecs; Vilopriu, amb 177 ànecs; Fontanilles, amb 5.600 ànecs; Bescanó, amb 450 ànecs; La Cellera de Ter, amb 190 ànecs; i Lliçà de Munt (Barcelona), amb 380 ànecs.

A més, per principi de màxima precaució, la Generalitat ha tractat com a focus una explotació de Sant Aniol de Finestres (Girona), que quan va ser inspeccionada ja havia sacrificat a tots els seus animals.

Segons Agricultura, la presència del virus, a dia d’avui, està fitada en aquestes granges, a més de la de Sant Gregori.

A més del sacrifici dels animals, Agricultura també ha immobilitzat les granges d’aus de corral situades en un radi de 3 quilòmetres al voltant de cada explotació declarada amb focus i ha restringit el moviment de les explotacions avícoles en un radi de 10 quilòmetres.

Aquestes mesures afecten un total de 237 explotacions d’aus de corral comercials i prop d’un miler de granges d’autoconsum.

La Generalitat ha recordat que la grip aviària és una malaltia que afecta les aus i que no hi ha risc per a la salut pública, ja que aquest subtipus H5N8 no es transmet als humans.

Els serveis veterinaris oficials i les oficines comarcals del Departament d’Agricultura han assegurat que donaran tota la informació i assessorament a les explotacions afectades i que faran tots els controls que preveu el Pla d’emergència.

Les mateixes fonts han subratllat que “estem davant d’un problema de sanitat animal, ja que la influença aviària és una malaltia que afecta les aus i el subtipus H5N8 no es transmet als humans”.

Des el 28 d’octubre de 2016 i fins al moment s’han notificat a Europa 781 focus de grip aviària d’alta patogenicitat en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges.