Un tetraplègic recupera mobilitat gràcies a un implant en el cervell

Bill Kochevar, que va quedar tetraplègic arran d’un accident de bici, ha estat capaç de desplaçar el braç i la mà del costat dret gràcies a una nova tecnologia, en fase experimental, que deixa al seu cervell enviar senyals amb l’ajuda d’un PC.

Aquest avanç precisa d’un implant en el cervell i al braç. Gràcies a aquesta tècnica, si bé amb moviments lents, Bill ha aconseguit subjectar una tassa, portar-la als llavis i prendre mitjançant una palla, cosa que no havia pogut fer des de fa 8 anys.

Així mateix ha aconseguit gratar-se el nas amb una esponja travessada per un mànec i menjar una cullerada de puré de patates d’un bol. Per a algú com ell, que porta lesionat 8 anys, moure aquest poc, és increible.

És millor del que vaig pensar, explica aquest nord-americà de cinquanta-sis anys.

Ell és el centre d’una investigació dirigida per la Universitat Case Western Reserve i el Centre Mèdic del Centre de salut Universitari de Cleveland.

Això obre camí per a la comunitat que estudia les lesions de la medul·la espinal. És un pas essencial cara la restauració d’una certa independència, ressalta Bob Kirsch, president del Departament d’Enginyeria Biomèdica de la Casi Western Reservi i autor primordial de la investigació.

cervell

Jonathan Miller, mestre assistent de Neurocirurgia a l’Escola de Medicina de exactament la mateixa universitat va liderar un equip de cirurgians que va implantar 2 matrius de noranta-sis elèctrodes -cadascun de la mida d’una aspirina infantil- en l’escorça motora de Bill, a la superfície del cervell.

Faig que es mogui sense haver de concentrar-me molt en això. Només penso … i les matrius registren els senyals cerebrals creades quan imagina el moviment que pretéc fer.

La interfície cervell-computador extreu informació d’aquests senyals i passa la informació per donar l’ordre al sistema d’estimulació elèctrica.

Conforme ha anat practicant els moviments, els estudiosos han ajustat els patrons d’estimulació per acréixer les seves habilitats.

Aquest home pot fer que cada articulació del seu braç dret es mogui individualment i senzillament pensant en una tasca com alimentar-se o bé prendre, els músculs s’activen d’una forma ordenada.

Per superar la gravetat que d’una altra manera li impediria aixecar el braç i arribar als objectes, Bill fa servir un braç mòbil de suport, que així mateix està sota el control del seu cervell.

Ja abans de fer aquest pas, el pacient va aprendre a utilitzar les seves senyals cerebrals per desplaçar un braç de realitat virtual en una pantalla de PC.

D’acord a la seva habilitat per fer-ho va millorar durant 4 mesos d’ensinistrament, els estudiosos van pensar que seria capaç de supervisar la seva extremitat. 8 anys d’atròfia muscular requereixen a més d’això, rehabilitació, de manera que els estudiosos van exercitar el braç i la mà de Bill amb patrons cíclics d’estimulació elèctrica.

Quan se li pregunta de quina manera descriuria el procés, Bill respon: Faig que es mogui sense haver veritablement que concentrar-me molt en això. Només penso … i marxa.